ADW
Výživové nároky koní jsou vždy specifické, o to více, je-li kůň v tréninku a zátěži. Krmiva s hydrotermickými vločkami respektují fyziologické potřeby koní z hlediska rozpustnosti a využitelnosti živin a dodávky energie.
- Dodávají efektivně využitelnou energii, která je dávkována postupně
- Podporují zdravé trávení, které se odrazí na celkovém zdraví
- Vhodné pro citlivé koně
- Jedinečné technologické zpracování v ČR
- Vynikající stravitelnost a chutnost
- Maximální využitelnost škrobů, proteinů i tuků
Co je hydrotermické zpracování?
Zrno prochází napařováním při teplotě 70-100 °C dle upravované zrniny a poté se při průchodu mezi dvěma válci rozmáčkne. Díky spolupůsobení kombinace teploty, vlhkosti, tlaku a času stlačení vzniká nový finální produkt – vločka. Takto zpracované obiloviny a luštěniny se svými vlastnostmi výrazně odlišují od tradičních krmných surovin.
Co se děje se zrnem?
Při hydrotermickém vločkování dochází ke změnám fyzikálně-chemických vlastností zrna.
Napaření zrna při teplotách 70-100 °C
Působení teploty při napařování vede k likvidaci patogenních mikroorganismů (E. coli, salmonella) a zničení spór plísní a kvasinek. Hydrotermicky vyrobená vločka je vysoce hygienické, stabilní krmivo.
Želatinace a Dextrinizace
Pro zvýšení stravitelnosti jednotlivých živin, zejména škrobu musí synergicky působit: vlhké teplo v kombinaci s mechanickým rozrušením struktury zrna (proteinové matrice a škrobové granule).
Mechanická změna struktury zrna na vločku znamená rozbití matrice proteinů obalujících škrobové granule, což zpřístupní živiny pro jejich snadné a dokonalé trávení.